Aanvragen voor het innovatiebudget is niet meer mogelijk

Met de corona-omstandigheden staat de kunst- en cultuursector op zijn kop. Lesgeven op fysieke locatie is niet langer de norm en wat betekent dit voor muziek, dans- en theaterlessen? Dat is een vraag waar kunsteducatie-instellingen het afgelopen jaar noodgedwongen mee aan de slag zijn gegaan. Om de creativiteit die nu loskomt verder te stimuleren, heeft het OAK afgelopen zomer het innovatiebudget beschikbaar gesteld.

Aan de slag met het innovatiebudget!
Grote en kleine organisaties maken gebruik van het innovatiebudget. Sander Boschma namens Artex in Texel en Triade in Den Helder vertelt dat het aanschaffen van nieuwe apparatuur broodnodig was om de kwaliteit van online lessen te verhogen. Dan gaat het om verbetering van het geluidsniveau en het goed in beeld kunnen brengen van dansdocenten.

Veel instellingen bereiden zich voor op een ‘hybride tijdperk’, waarbij het online en offline lesgeven meer naast elkaar gaat bestaan. Zo vertelt Angelina Schoonewille van Kaliber Kunstenschool dat er een specifieke groep leerlingen is die zich beter online ontwikkelt. Er wordt nu een online platform ontwikkeld die ook voor de toekomst wordt ingezet als er geen fysieke restricties meer zijn. De middelen uit het innovatiebudget worden dus gebruikt voor de ontwikkeling van lessen op de lange termijn.

Zoomen met Cultuurconnectie
Verschillende online diensten worden gebruikt voor vergaderingen en conferenties, maar wat werkt het beste voor kunsteducatie? Cultuurconnectie deed onderzoek en adviseerde Zoom als best toepasbare oplossing, zo vertelt commercieel manager René de Kok. Met dank aan het innovatiebudget verstrekte Cultuurconnectie al ruim 2750 Zoom-licenties aan docenten. Het inzetten van break-out rooms, whiteboards, enquêtes en een onbeperkt aantal sessies (lessen) tot 300 personen behoren tot de mogelijkheden. Met dank aan het innovatiebudget worden de licenties dit jaar gratis verstrekt.

“We zien een enorm enthousiasme bij de deelnemende organisaties, hoge gebruikersaantallen en het blijkt dat online veel meer mogelijk is voor onze leden dan eerst gedacht”, licht René de Kok toe. Cultuurconnectie verspreidt de kennis via de administrators die per organisatie verantwoordelijk zijn voor het juiste gebruik van de uitgebreide mogelijkheden die Zoom biedt. Inmiddels wordt kennis verder gedeeld via een Zoom-gebruikersgroep met aandacht voor onder andere hoe online lesgeven onderdeel kan gaan zijn van de toekomst.

Meer informatie
Op de projectenoverzicht pagina vind je binnenkort meer informatie over de projecten die via het innovatiebudget zijn ondersteund.