Is er ongezonde werkdruk in jouw team of in jouw werk? Vallen mensen uit met overspannenheid, oververmoeidheid of misschien zelfs burn-out klachten? Gaan er medewerkers weg uit onvrede over de werklast of de sfeer? Zie je signalen van werkstress? Hoe staat het met de aanpak van werkdruk in jouw team? En met de aanpak van werkplezier? Werkplezier is de tegenhanger van werkdruk. Werkplezier en werkdruk vragen om aandacht voor de energievreters en de energiebronnen in het werk van de medewerkers. En de mogelijkheden om op te laden en te herstellen na werkstress.
De naam zegt het al: energievreters zijn aspecten in het werk die ons energie kosten (stressoren). Denk aan onduidelijkheid, boze deelnemers, tegenwerkende ouders, te weinig of te late informatie, te weinig tijd om het werk goed uit te voeren etc. Energiebronnen zijn aspecten die ons juist energie geven. Denk aan waardering, groei, steun van collega’s, gezellige sfeer, betrokkenheid, ruimte om het werk zo te doen dat het bij je past of resultaten zien/ervaren van je werk.
De verhouding tussen je energiebronnen en energievreters beïnvloeden je ervaren werkdruk en of de werkdruk voor een ongezonde situatie zorgt die je gezondheid op lange termijn kan bedreigen.