Over de SOK

Waarom is de SOK opgericht?

Door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid veranderde de ontslagregelgeving, waardoor de eerdere ontslagvolgorde voor docenten in de cao Kunsteducatie niet meer toepasbaar was. De cao-partijen hebben daarom speciale afspraken gemaakt om de sectorspecifieke ontslagvolgorde te behouden. Omdat het UWV geen ontslagaanvragen mag toetsen op basis van deze afwijkende ontslagvolgorde, beoordeelt de SOK deze aanvragen.

Waarom is een goedgekeurde ontslagvolgorde belangrijk?

In de kunsteducatie is werk vaak sterk verbonden aan specifieke docenten en vaak niet direct overdraagbaar. Met het instellen van de SOK-procedure wordt voorkomen dat ontslag leidt tot meer ontslagen. Een werkgever moet vooraf toestemming van de SOK krijgen voor het beëindigen van een arbeidsovereenkomst.

Over de SOK-procedure

Wie kan een ontslagaanvraag indienen en hoe werkt het?

  • De SOK-procedure wordt alleen toegepast wanneer de werkgever het initiatief neemt tot (gedeeltelijk) ontslag en er geen overeenstemming bereikt kan worden over een vaststellingsovereenkomst.
  • Het ontslag van docenten vanwege bedrijfseconomische redenen verloopt in alle gevallen via de SOK.
  • Alleen organisaties die lid zijn van Cultuurconnectie kunnen een ontslagaanvraag indienen bij de SOK.
  • Aan de procedure zijn kosten verbonden. De werkgever betaalt een voorschot van €2.500 per werknemer. Na ontvangst wordt het verzoek in behandeling genomen. Eventuele meer- of minder kosten worden achteraf verrekend.
  • De exacte voorwaarden staan in artikel 13B en bijlage 5 van de cao Kunsteducatie.

Meer informatie

Contact en informatie

Voor meer informatie over de SOK of het indienen van een ontslagaanvraag kunt u contact opnemen via SOK@actor.nl.

Belangrijke documenten

Artikel 13B en bijlage 5 uit de cao Kunsteducatie 2025 – 2026