‘Veranderende sector kunsteducatie vraagt om flexibiliteit, ondernemerschap en vertrouwen’

De sector kunsteducatie (Centra voor de Kunsten en muziekscholen) bevindt zich in een grote transitie van redelijke zekerheid naar blijvende onzekerheid. Flexibiliteit, ondernemerschap en innovatie in de sector zijn nodig om inkomsten en werkgelegenheid in de toekomst te behouden. Anderzijds moet de overheid zorgen voor meer vertrouwen door hiervoor de juiste randvoorwaarden te creëren.

OAK Symposium 24 10 2016

Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Toekomst Arbeidsverhoudingen Kunsteducatie’. Dit onderzoek voerde de stichting Overleg Arbeidsvoorwaarden Kunsteducatie (OAK) uit in samenwerking met Tilburg University. Tijdens een drukbezocht congres op 24 oktober overhandigde het OAK-bestuur het rapport aan Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER).

Hamer ziet de sector kunsteducatie als een belangrijke proeftuin voor Nederland. De uitkomsten van het onderzoek neemt zij mee in de SER en de Raad voor Cultuur, waar momenteel een vervolg wordt gegeven aan de verkenning van de arbeidsmarkt in de culturele sector.

Tijdens het congres presenteerde prof. dr. Arjan van den Born, leider van het onderzoek, de belangrijkste resultaten aan de hand van een infographic. Deze is te downloaden op www.stichtingoak.nl.

Volgens het onderzoek staan gemeentelijke subsidies onder druk, zowel in hoogte als in het doel ervan. Organisaties in de sector Kunsteducatie zijn gemiddeld voor de helft van de inkomsten afhankelijk van deze subsidies. Sinds de economische crisis concurreren zij steeds meer met andere prioriteiten om beperkte financiële middelen. Dat maakt gemeentelijk subsidiebeleid erg onvoorspelbaar.

Ook de werkgelegenheid in de sector staat onder druk. Organisaties ervaren een structureel tekort aan flexibiliteit, zowel op het gebied van eenvoudige in- en uitstroom, beloning, taken, werktijden en werkplek.

Hiervoor wil het OAK-bestuur de komende tijd proeftuinen faciliteren in de sector. Enkele voorbeelden daarvan werden al tijdens het congres gepresenteerd. Het OAK-bestuur vraagt om geschikte initiatieven van organisaties in de sector kunsteducatie te melden bij het secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ontwikkelingen

 • Nieuwe versie Protocol Sector Cultuureducatie en -participatie

  Nieuwe versie Protocol Sector Cultuureducatie en -participatie Met publicatiedatum 26 oktober 2020...

  Lees meer...

 • Innovatiebudget Kunsteducatie - werken in de 1,5 meter samenleving

  Juli 2020 - Update 15 oktober 2020 Het bestuur OAK heeft een positief besluit genomen over de...

  Lees meer...

 • CAO Kunsteducatie – werkingssfeer en algemeen verbindend verklaring

  Sociale partners in de branche Kunsteducatie hebben in de tussen-cao met looptijd 1 juli 2019 tot...

  Lees meer...

 • Persbericht

  ‘Veranderende sector kunsteducatie vraagt om flexibiliteit, ondernemerschap en vertrouwen’ De...

  Lees meer...

 • Onderzoek

  Het OAK heeft onderzoek laten uitvoeren naar de toekomstige arbeidsverhouding in de sector...

  Lees meer...

 

 

downloads